Magyar
PCB hűtő tároló berendezés

 A berendezés alapterülete 1,3m x 2,9m, ami magába foglalja a külső (nem temperált) pályaszakaszt is. Maga a temperált tér speciális alumínium profilos felépítésű, 40mm-es hőszigetelt panelekkel. Minden oldalpanel zsanéros rögzítésű, illetve Rittal kulccsal zárható, nyitásérzékelőkkel felszerelt. Amennyiben az ajtók kinyitásra kerültek a berendezés csak kézi üzemben léptethető, illetve újbóli automata feldolgozás indítása csak az ajtók visszacsukása után, a beállított hőmérséklet elérésekor lehetséges.

 Maga a berendezés kocsi szerkezeteket mozgat, ezekbe helyezi az operátor a PCB-ket. A kocsik anyaga alumínium, alsó részük a megfelelő levegőáramoltatás miatt teljesen nyitott. Ugyanezen okból a hosszanti pályaszakaszokon a kocsi szerkezetek is csak 20mm széles alátámasztást kaptak. Az áttolóknál ez a felület valamivel nagyobb, de ezeken az egységeken sem „teli” az alátámasztás. A megfelelő mozgatás biztosítására a kocsik oldalain beépített görgők helyezkednek el, illetve az esetleges ütközések okozta rázkódások csillapítására gumibakokkal felszereltek.

A START gomb megnyomásával indítható az automata üzem, ennek feltétele, hogy a beállított hőmérséklet biztosítva legyen a hűtő/fűtő berendezés belső terében. Mivel egy operátor helyezi be és veszi ki a kocsikból a paneleket, ezért az automata üzem indításakor a berendezés maga még nem indul el, minden PCB behelyezésekor nyugtázni kell annak megtörténtét, hogy a kocsik továbbítása elinduljon. A biztonságos üzemeltetés érdekében a berendezés nyitott szakaszán egy fénykapu kerül beépítésre, így amennyiben az operátor éppen a panelt fogja, semmi esetre sem történik léptetés. A megrendelő kérésére amennyiben a hűtött panelt bizonyos ideig (tetszőlegesen programozható mértékű) nem veszi ki az operátor a kocsiból, úgy a berendezés automatikusan léptet egy ütemet (természetesen csak ha a fénykapu tiltása ezt lehetővé teszi).  

A belső pályaszakaszok fölött egy hűtő/fűtő egységet építettünk be, mely megfelelő áramlás elosztó terelőkön keresztül a termékekre juttatja a hűtött/fűtött levegőt, így biztosítva azok hőmérsékletét a digitálisan kijelzett és beállítható értéknek megfelelően. A berendezés belsejében felhasznált levegőt ionizáljuk, illetve megfelelő eszközökkel a panelek alsó részére is eljuttatjuk, az egyenletes hűtés/fűtés biztosítására, így a kijövő oldalon 25oC ±2oC hőmérsékletű paneleket biztosítanak. A berendezés belsejében lévő aktuális PCB darabszám egy külső digitális kijelzőn szintén leolvasható (maximális számuk 54db). A berendezés kivitelezésénél a ki- és a bemeneti oldalon is egy-egy scannert építettünk be, így a panelekhez tartozó egyedi 2D kód alapján rögzíthető a termék hűtési állapota.

A berendezés ütemideje gyakorlatilag csak a kezelőtől függ (milyen időközönként nyomja meg a léptető gombot), ezért a vezérlést úgy alakítottuk ki, hogy egy léptetés után mindegy mikor ad a kezelő léptetési parancsot, a berendezés csak a beállított idő letelte után léptet. Így az ütemidő 10sec – 60sec tartományban tetszőlegesen beállítható. A berendezés kivitelezésekor az ESD előírások és irányelvek szerint járunk el.

Képek: