Magyar
Ultrahangos hegesztő állomás

A berendezés fröccsöntött műanyag alkatrészeken végez ultrahangos szegecselést és ultrahangos peremezést oly módon, hogy a műveletek elvégzése előtt lézeres érzékelőkkel és kamerákkal ellnőrzéseket végez azok összeillesztéséről is.

A berendezés érdekessége az, hogy bár két különböző termék feldolgozására lett kialakítva, használatakor folyamatosan figyeli melyik típusú terméket helyezte be a kezelő és annak megfelelően működik.

A berendezés bekapcsolásakor a vezérlés a bejövő jelek alapján ellenőrzi, hogy melyik fészek van a berendezésre szerelve, és hogy a hegesztő fejek ennek megfelelően vannak-e beállítva. Amennyiben ezek nem a feldolgozni kívánt termékhez tartoznak az operátor panel segítségével utasítja a kezelőt az elvégzendő feladatokra. Ezek közé tartozik az is, hogy az első, ú.n. ellenőrző állomás eszközeit az aktuális termékhez igazítja (kalibrálja) egy egyszerű parancsikon aktivizálásával.

Ha minden beállítás megtörtént, a kezelő utasítására a fészekre helyezett termék az ellenőrző állomásra kerül, ahol elsőként a felhelyezés pontosságát ellenőrzi, majd utána - két kamera segítségével - a kettő vagy három beépített alkatrész meglétét és pozícióját (amennyiben ez nem megfelelő, úgy a konkrét hiba kiírása mellett a kezelői felületre lép vissza). Ha ez megtörtént, úgy tovább lép a termék a következő állomásra, ahol 2db 30kHz-s konverter és  a hozzájuk tartozó szonotródák segítségével megtörténik a két peremezés. Amennyiben a termék olyan kialakítású, úgy a következő állomásra kerül, ahol szintén egy 30kHz-s konverter és a hozzá tartozó szonotróda segítségével az ultrahangos szegecselés történik. Ennek befejeztével a feldolgozott termék a kezelői felületre kerül vissza.

Képek: