Magyar
Lineáris fejmozgató berendezés

Többsávos vákuumcsomagoló vagy egyéb feldolgozó gépre illeszthető berendezés bármilyen tintasugaras jelölő berendezéshez (Leibinger, LINX, Videojet, Hitachi, Imaje, stb.).

A csomagoló gépen előállított termék fedő csomagolására helyez feliratokat, vagy a már csomagolt termékre a csomagolási folyamat végeztével, vagy a csomagoló anyagra még a csomagolási folyamat közben. A menesztő tagra (kocsi) egy fejfelfogón keresztül rögzített írófejet a csomagoló berendezés léptetési ütemének álló periódusában elindítunk a jelölni kívánt termék vagy annak csomagolóanyaga felett. A lineáris egységre rögzített impulzusadók (zászlók) érzékelésekor a tintasugaras jelölő berendezés írásparancsot kap, így készül el a felirat. Annyi felirat fog készülni, ahány zászlót helyezünk el a lineáris egységen. Az utolsó írás után egy fix helyen rögzített induktív érzékelő jele alapján a lineáris egység kocsijának mozgása megáll, illetve a fejet tartó kocsi alaphelyzetébe tér vissza. A visszamozgáskor keletkező írásparancsokat a berendezés nem veszi figyelembe jelöléstechnikai szempontból. A fentiekben leírt írási feladatot úgy kell időzíteni, hogy a csomagoló berendezés következő léptetési ütemének megkezdése előtt befejeződjön.

Lehetőség van nagy ütemszámú csomagológépek esetén az oda-vissza irányban történő írásra is, ebben az esetben viszont a tintasugaras jelölő berendezés gyártójától szükséges egy írásfordító szoftver beszerzése is (ebben az esetben a lineáris fejmozgató vezérlése úgy van programozva, hogy a visszaúton keletkező írásimpulzusokat is kiadja a jelölő berendezésnek).

A fejmozgató indító jelét (a csomagoló berendezés léptetésének megállására vonatkozó jel) minden esetben a csomagoló berendezés vezérlő egységéből kell biztosítani.

Képek: