Magyar
SE-PL-001 lézeres feliratozó

Nyomtatott áramköri lapok egyenkénti beadagolására, és kétoldali lézeres feliratozására szolgáló berendezés. a feliratozott termékek kódellenőrzésével és feldolgozás utáni magazinokba gyűjtésével.

A beadagoló egységbe (NUTEK) helyezett PCB-ket egyenként egy szakaszos működtetésű, léptetőmotoros szállító pályára adagoljuk. Erről a szállító pályáról kerül a második pályára (szintén szakaszos működtetésű léptetőmotoros), amin egy pneumatikus működtetésű megakasztó segítségével pozícióba kerül a termék, a szalag működése leáll. A feliratozáshoz a lézeres feliratozó berendezés alá emeljük a lapokat, két munkahenger együttes működtetésével. Az emelő szerkezeten 4db vákuumkorong helyezkedik el 1-1 külön vákuumképzővel (ezek rögzítik a PCB-t a feliratozás alatt). Az emelő szerkezet felső állását érzékelve megtörténik a feliratozás, majd ennek a kódnak az ellenőrzése is. Alap esetben a már feldolgozott termék visszakerül a 2-es számú szállító pályára, aminek az oldalán a megakasztó már alaphelyzetben van, vagyis akadálytalanul eljuthat a termék a berendezés végén lévő magazinba.

A magazinokat mozgató pálya működése a következő. 3db üres magazint elhelyezünk a szalagon, majd elindítjuk azt. Az alaphelyzetben megakasztó állapotban lévő, a pálya mellé szerelt pneumatikus ütközők megállítják a tárolót, a szalag leáll. A pálya alól a magazin két sarkával megegyező pozícióban elhelyezett pneumatikus emelők felemelik a magazint a szalagtól, majd az emelő egységen (két lineáris vezeték léptető motorral) lévő pneumatikus villák a magazin alá nyúlnak. Ezek külső helyzetét érzékelve egy pneumatikus zár rögzíti a magazin tetejét, majd felső pozícióba emeli azt. A magazin süllyedését a kezelő határozza meg a berendezés indítás előtt a PC segítségével. A mikor a magazin megtelt, az emelő szerkezet alsó állásba engedi, a rögzítő és a villa alaphelyzetbe állnak, majd a négy emelőegység visszahelyezi a szalagra. Ezután történik a magazinok továbbléptetése, és egy üres magazin felemelése gyűjtő pozícióba.

Amennyiben a terméknek mind a két oldalára kerül felirat, az első felirat elkészülte után az emelő munkahengerek közül csak az egyik áll alaphelyzetbe (fél magasságban megáll a PCB), a berendezés két oldalán lévő forgatótárcsák pneumatikus munkahenger segítségével megfogják a terméket, majd miután az emelő teljesen alsó helyzetbe állt két forgató henger segítségével 180O-t megfordítják a terméket. Ezek után a terméket megfogjuk az emelő vákuum tappancsaival és leengedjük a 2-es szalagra, hogy ismét pozícionáljuk a termékütközők segítségével. Amennyiben ez megtörtént úgy a PCB-t ismét a jelölő egység alá emeljük, ahol elkészül a második felirat is. A második felirat elkészülte után a termék feldolgozása az előbbiekben leírtak szerint folytatódik a gyűjtő magazinba jutásáig.

A berendezés adott termékhez történő állítása a feldolgozó egységben manuális állítással történik, a termékhez tartozó felirat adatbázisból választható ki egy PC segítségével, a lézeres feliratozó egység pozícióba állása automatikus történik a PC-n kiválasztott terméknek megfelelően.

Képek: